Als ondernemer weet u als geen ander dat iedere keer dat u een factuur stuurt aan een klant, u het risico loopt dat de vordering niet wordt betaald. Dit leidt tot risico’s voor de cashflow en winstgevendheid van uw bedrijf. Eén grote onbetaalde factuur kan er voor zorgen dat de groei van uw bedrijf in gevaar komt of dat uw bedrijf zelfs failliet gaat. Wanbetalingen kunnen ook leiden tot liquiditeitsproblemen, waardoor uw bedrijf de gewenste investeringen niet meer kan doen.

Daarom willen wij u in deze nieuwsbrief informeren over de signalen die erop kunnen wijzen dat uw klanten in zwaar weer verkeren. Wanneer u deze signalen herkent, kunt u hierop inspelen en uw bedrijf beschermen tegen de risico’s van debiteuren die niet betalen.

Signalen dat uw klanten in zwaar weer kunnen verkeren:

  1. Late betalingen: Als uw klant betalingsvoorwaarden probeert te wijzigen of niet meer voldoet aan de betalingsovereenkomst, is het aannemelijk dat ze een lage cashflow hebben.
  2. Twijfelachtige kredietbeslissingen: Als uw klant een abnormale grote deal heeft gesloten met een verdachte partij, wees dan op uw hoede. Zijn problemen kunnen uw problemen worden, als hij geen goed creditmanagement voert op deze partij.
  3. Nieuwe financiering: Als uw klant steeds nieuwe financieringen probeert te krijgen of regelmatig van bank wisselt, kunnen zij dit doen omdat de huidige bank geen krediet meer verstrekt. Wees alert hierop!
  4. Toename controles: Als uw klant continu onder verscherpt toezicht staat bij kredietverstrekkers, kan dit betekenen dat ze moeite hebben met het betalen van de schuldeisers.
  5. Excuses, excuses, excuses: Non-stop excuses van uw klant waarom hij niet betaalt, kan een signaal zijn dat er betaalproblemen zijn.

Wat kunt u doen om uzelf te verzekeren van betaling van de factuur?

Wanneer u alle stappen juist volgt maar er volgt geen betaling, kan dit enorme invloed hebben op uw bedrijfsvoering. Een van de meest voorkomende oplossingen hiervoor is het gebruik van een kredietverzekering. Met een kredietverzekering heeft u meer zekerheid dat uw facturen worden betaald. U loopt dan geen risico als uw klant failliet gaat of surseance van betaling aanvraagt. Uw facturen worden dan betaald door de verzekeraar. De grootste kredietverzekeraars in Nederland zijn Nexus Trade Credit, Atradius, Coface, Mercury, Allianz en Credendo.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een duidelijk E2E proces (End to End) waarbij duidelijke handvaten worden geboden voor de debiteurenafdeling. Hiermee zorgt u ervoor dat uw debiteurenbeheer op een gestructureerde manier is opgebouwd en u voldoet aan alle stappen om uw risico’s te minimaliseren. Ontdek hoe Kröller Capital uw debiteurenbeheer kan verbeteren. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons uw bedrijf helpen bij het optimaliseren van uw cashflow.

Deel artikel:
Op de hoogte blijven van onze artikelen?

Geïnteresseerd in onze aanpak?
Neem contact op met ons.

Hij bespreekt graag hoe we u kunnen helpen bij het stroomlijnen van krediet- en debiteurenprocessen en het minimaliseren van kredietrisico’s.